Over mij

Men zegt wel dat dingen die de moeite waard zijn nooit makkelijk zijn. Net als iedereen ben ook ik onderweg de nodige hobbels tegengekomen. Maar ook als het kon, zou ik daar niets aan veranderen! Waarom? Omdat ik op deze reis ontzettend veel geleerd heb en heb kunnen bewijzen dat mijn harde werk resultaat heeft opleverd.

Schaatsen is meer dan alleen maar wedstrijden rijden in de winter, er komt zoveel meer bij kijken. Volg mijn reis op Mikavanessen.nl en mijn social-media.

Ik ben Mika van Essen, 21 Jaar en schaatsend bij mijn huidige team: Development Team Friesland. Zoals elke schaatser is dit niet mijn eerste team. Hoe ik hier ben gekomen? Lees hieronder mijn verhaal.

Seizoen 2017-2018

- Knsb Sprintteam Oost-

Het tweede seizoen onder mijn trainer Elvira Salet. De samenstelling van ons team is gewijzigd; Mervin Maatman, Sebas Diniz en Adriaan de Kluiver sluiten aan bij de groep, daar waar enkele oudere rijders de groep verlaten. Het klikt gelijk en we maken elkaar sterker. Zelf had ik niet verwacht de groei door te maken die ik uiteindelijk wel maakte. Bij het Nk Sprint Junioren ben ik als tweede gefinished na een sterke derde en vierde afstand. In Januari ook nog een Worldcup Junioren mee mogen doen in Oostenrijk waar ik niet veel speciaals kon laten zien maar het was zeker goed voor de opgedane ervaringen. Later in het seizoen in maart op het Nk afstanden junioren, wat tevens de plaatsingswedtrijd voor het WK junioren in Salt Lake City was, hard ten val gekomen op de eerste dag waardoor ik geblesseerd uitviel voor de rest van het weekend. Het seizoen toch positief afgesloten met een paar medialles op het NK PureSprint.

Pr's vóór deze winter:

500m: 37,41
1000m: 1,14,4

Pr's ná deze winter

500m: 36,97
1000m: 1.12,4

Seizoen 2018-2019

-Sprintteam OOST-

Dit seizoen begon ook weer, zoals de vorige twee seizoenen, onder leiding van Elvira Salet. Dit jaar als 2e jaars A-junior. Dat betekent je laatste Junioren-jaar voordat je doorstroomt naar de senioren. Vol goede moed en een leuk team begonnen aan de zomer. Goed sterk en snel kunnen worden. Zelf haalbare doelen gesteld met de ervaringen van afgelopen seizoenen in het hoofd: zodra ik mag, alle belangrijke wedstrijden rijden. Dat gold voor zowel nationale- als internationale wedstrijden. Zo gezegd zo gedaan, sterk aan het seizoen begonnen en mijzelf goed laten zien op de belangrijke wedstrijden. Alle senioren tv wedstrijden gereden, en alle Junioren-Woldcups gereden, met als toetje het Wereldkamioensschap Junioren op het einde. Behaalde prestaties dit seizoen waren beter dan in de zomer te kunnen denken: Nederlands Kampioen Sprint Junioren, 2e in het algemeen klassement op de 1000m bij de worldcups en Wereldkampioen Teamsprint samen met Janno botman en Merijn Scherperkamp.

pr's vóór de winter

500m: 36,97
1000m: 1.12,4

Pr's ná de winter


500m: 35,89
1000m: 1.10,50

Seizoen 2019-2020

- Schaatsteam Reggeborgh-

Na het goede seizoen vol successen en leuke wedstrijden werd ik opgepikt door Gerard van Velde en zijn team: Reggeborgh. Nèt junior-af en gelijk in een merkenteam, dream come true. Trainen met sprintlegendes zoals Ronald Mulder, Daidai Ntab en Michel Mulder. Een jaar waarin ik veel heb geleerd en heb mogen ruiken aan het professionele schaatsen. Het winterseizoen sterk begonnen maar helaas kende dit seizoen veel ups en downs. Niet de stijgende lijn door kunnen trekken die ik het vorige seizoen heb ingezet, en daar gaat het uiteindelijk om. Onder andere hierdoor hebben we de samenwerking niet voortgezet.  

Pr's vóór deze winter:

500m: 35,89
1000m: 1.10,50

Pr's ná deze winter:

500m: 35,85
1000m: 1.10,50

Seizoen 2020-2021

-Gewest Friesland-

Aan begin van dit seizoen een flinke kater moeten wegwerken: geen verlenging bij Reggeborgh. Na enorm veel rondbellen en gedoe toch een plek kunnen vinden. De Friesche Selectie was mijn thuishaven in de zomer. Veel rondom Deventer getraind en af en toe in Heerenveen. Met het begin van de zomerijs periode een week mogen meetrainen met het Development Team van Henk Hospes. In goed overleg heeft het bestuur van Friesland besloten mij toe te laten tot dit team. Deze promotie heeft mij in het team gezet met bekenden van het team zoals Jesper Hospes, Tom Kant en oud-teamgenoot Thijs Govers .

Zoals voor iedereen, was dit een vreemd jaar. Veel wedstrijden gingen niet door i.v.m. de pandemie. Dat betekende géén IJsselcup in Deventer en het hele Holland-Cup verviel ook. In plaats daarvan kregen de rijders 3 "grote" wedstrijden in Thialf, met daaromheen een aantal oefenwedstrijden. 
De grote wedstrijden bestonden uit het NK Afstanden, het Nk Sprint en het WKKT (Wereldkapioenschap Kwalificatie Toernooi), georganiseerd door het seizoen heen waarbij wij het WKKT als afsluiter hadden op 26 December. Ik heb alle wedstrijden kunnen rijden en mezelf weer prima kunnen verbeteren.

Pr's vóór deze winter:

500m: 35,85
1000m: 1.10,50

Pr's ná deze winter:

500m: 35,84
1000m: 1.09,90